Uitgave nr. 5-2008

Licht op de bouwgeschiedenis van la Ferme Lanterenjaarboek5-1

Wij zijn er bijzonder trots op dat de bekende Limburgse bouw- en cultuurhistoricus Coen Eggen deze lustrumuitgave heeft willen openen met een artikel over hoeve Lanterne. Na de geschiedenis over de vroegste eigenaren en bewoners van deze boerderij in ons tweede jaarboek, laat Eggen in zijn bouwkundige analyse de muren van het huidige gebouw spreken. Dat levert verrassende constateringen op over de ouderdom, de bouw en vernieuwbouw van deze hoeve met haar vrij unieke langsdeelschuur.
Foto:
De stalvleugel aan de binnenplaats. Helemaal links is nog net de afgeronde hoek van de stalvleugel te zien waar nadien de poortmuur tegenaan gebouwd is.

Christoph de Grim en het onderwijs in Wahlwiller- Mechelen vóór 1795
Ook het artikel over het plattelandsonderwijs in Wahlwiller-Mechelen (en Nijswiller) vóór 1795 is het waard door velen gelezen te worden, alleen al vanwege de verklaring voor de band tussen Kerk en school die ook in Wahlwiller-Mechelen eeuwenlang heeft bestaan.

Johan Pieter Loop. De terugkeer van een soldaat uit het leger van napoleon
Het was al langer bekend dat veel jongemannen in het Wittemse door Napoleon zijn opgeroepen om dienst te nemen in zijn leger. Jan Pieter Loop uit Epen was één van die jonge mannen. Deze twintigjarige vrijgezel en voorvader van ons heemkundelid Fen Hermans, trad in 1806 in dienst van de Franse keizer, overleefde vele veldslagen, werd vermist verklaard maar keerde onverwachts in 1816 met vrouw en twee kinderen in Epen terug.

Geschiedenis van de parochie Wahlwiller tussen 1700-1750
In deze lustrumuitgave natuurlijk ook weer een stukje geschiedenis over de kerk van Wahlwiller, nu over de periode 1700-1750. De nadruk ligt op het pastoraat van de heren Duckers (1691-1730) en Pessers (1731-1741).

De schuilkelders van Wahlwiller
Wist u trouwens dat Wahlwiller tijdens de laatste weken van Wereldoorlog II ook een openbare schuilkelder of beter ‘schuilgrot’ heeft gehad? U leest er verderop meer over.

Het fotoarchief
Tot slot zijn er een aantal dorpsfoto’s opgenomen uit ons onuitputtelijke foto-archief dat – dankzij u – nog elk jaar met tientallen foto’s wordt aangevuld. Daarvoor en voor de verbeteringen en aanvullingen op de onderschriften die u ons doet toekomen, willen we u hartelijk danken.