2017

Kroniek van Wahlwiller

Marcel Ploemen

20-01-2017

J.H. van der Heijden Internationale Transporten heeft een nieuwe eigenaar. Het is Hans van Kan (44) die het stokje van René van der Heijden (66) overneemt als directeur en eigenaar. J.H. van der Heijden bestaat al bijna 100 jaar maar de continuïteit van het bedrijf was in gevaar. René van der Heijden had de pensioengerechtigde leeftijd bereikt maar er was geen geschikte opvolger binnen de familie om de leiding over te nemen. Daarom werd een overnamekandidaat gezocht en die is gevonden in Hans van Kan (links op de foto).

Hij heeft ruime ervaring in de logistieke sector bij onder meer Martinair Cargo. De nieuwe eigenaar is van plan de onderneming met behoud van de cultuur naar een volgende fase in haar langdurige bestaan te brengen. De omzet van het transportbedrijf bedraagt ongeveer vier miljoen euro en er zijn ruim 20 werknemers in dienst.

10, 11, 12 en 13-02-2017

Twee weken voorafgaand aan carnaval kiezen de Boemelaire van Wahlwiller de hooglustigheden. De gymzaal van de voormalige basisschool is hiervoor omgetoverd in een heuse narrentempel.

Op vrijdagavond 10 februari is het druk bij de grote zitting. Met spanning wacht men af op het moment, om elf minuten over elf, als de grote prins of prinses bekend wordt. Zeer verrast en blij was iedereen toen Liliana Colen werd uitgeroepen tot prinses van de Boemelaire. Haar vriendin Patricia Delnoy zal haar tijdens carnaval bijstaan als hofdame.

Zaterdag 11 februari was het de beurt aan de ‘kling’ Boemelaire. Na een spetterende zitting met veel muziek en optredens werd het traditionele sprookje verteld dat de opmaat was naar de onthulling van de jeugdprins.

Verrassend werd Senna Göbbels jeugdprins van de Boemelaire. Hij wordt bijgestaan door zijn zus en hofdame Bente Göbbels.

Op zondag was er de bejaardenzitting en op maandag de bekende prinsen-bal, dit jaar dus het prinsessenbal. Het was een succesvol weekend waarin weer eens duidelijk werd dat ook de carnavalstraditie in Wahlwiller nog altijd ten volle wordt beleefd.

15-04-2017

Voor het tweede jaar op rij werd de paaswakeviering gehouden in de kapel van het Arnold Janssenklooster. De viering werd druk bezocht en de gezangen werden verzorgd door Vocaal Ensemble Donna Voce. Na de viering deelde Zuster Maria Hildergard Brokamp mede dat het klooster, dat al geruime tijd te koop stond, verkocht was. De verhuizing van de overgebleven veertien zusters stond gepland voor begin september van dit jaar. Ook voor de Schola Cantorum Wahlwiller is dit een behoorlijke ingreep in het jaarprogramma. Zij hebben meer dan 35 jaar iedere eerste zondag van de maand de hoogmis in de kapel verzorgd met gregoriaanse gezangen.

Foto M. Ploemen

18-05-2017

Vandaag vierde Ria Linck haar 25-jarig jubileum bij de Zonnebloem afdeling Wahlwiller. Na de inschrijving in 1992 werd zij al snel de drijvende kracht in het bestuur en het vrijwilligerswerk van de Zonnebloem Wahlwiller. Vanaf 1995 was Ria ook in de regio actief waarna ze naast het gewone vrijwilligerswerk ook ont-spannings-middagen en boottochten mee organiseerde. Je doet mensen een plezier en dat brengt jezelf ook enorm veel, aldus de jubilaris. Dankbaar voor al haar goede werk is dat alle reden om Ria eens goed in de (zonne) bloemetjes te zetten.

11-06-2017

Al eerder vermeldden we dat de zusters van het Arnold Janssenklooster gaan vertrekken. Vandaag nemen ze officieel afscheid van de Schola Cantorum van Wahlwiller. Liefst 37 jaar lang heeft dit koor tijdens de hoogmis op de eerste zondag van de maand bij de zusters de gregoriaanse gezangen verzorgd. Lange tijd werd op de vrijdag voorafgaand aan die eerste zondag dan samen met de zusters in de kapel gerepeteerd. Dat de zusters der Choral een warm hart toedroegen mag blijken uit het geweldig ontbijt dat de leden na afloop van de dienst gepresenteerd kregen alsook uit de jaarlijkse verrassing met Sinterklaas.

Vandaag wordt de mis weer samen met de zusters opgeluisterd. Na afloop is er nu voor de leden en hun partners een fantastische lunch in de refter tijdens welke oud-dirigent Louis van de Weijer in het kort de voorbije jaren de revue laat passeren. De huidige dirigent, Franco Ackermans, heeft op de melodie van Het is weer voorbij die mooie zomer (van Gerard Cox) een heel mooi afscheidslied gecomponeerd dat de Schola onder zijn gitaarbegeleiding voor de zusters zingt.

Na de lunch is er gelegenheid om het klooster de bezichtigen, inclusief de grote tuin. Daarna is er nog een diapresentatie en vervolgens wordt de dag afgesloten met een kopje koffie met een stukje vlaai. Echt afscheid nemen doe je niet in een keer en dus zingt de Schola ook nog op zondag 2 juli en in de gezamenlijke afscheidsdienst op zondag 13 augustus. Daarna is er een einde gekomen aan een uniek tijdperk in de geschiedenis van de Schola.

25-06-2017

Tussen Aken, Maastricht, Luik en Huy vond vandaag een grote demonstratie plaats tegen de onbetrouwbare kerncentrale van Huy. Er werd van 14.45 uur tot 15.00 uur een 88 kilometer lang lint gevormd van mensen die hand in hand langs de route stonden. Een indrukwekkende gebeurtenis waardoor ook veel inwoners van Wahlwiller, ondanks de kermisfestiviteiten, naar de Rijksweg gingen en zich bij hen aansloten.

Foto’s: M Ploemen

25-06-2017

Vandaag, op kermiszondag, is op 97 jarige leeftijd Idje van der Heijden-Vanwersch overleden. Als echtgenote van Sjeng van der Heijden voelde zij zich helemaal thuis in het transportbedrijf. Zij haalde in de jaren zestig van de vorige eeuw het vrachtwagenrijbewijs en durfde het aan om met zware truckcombinaties te rijden. De laatste jaren van haar leven verbleef zij in het zorgcentrum in Gulpen.

02-07-2017

Vandaag is Hans Joha na een langdurige ziekte overleden. Hans was geboren in Wahlwiller en heeft er altijd gewoond. Hij was weduwnaar en vader van twee adoptiekinderen Robert en Cor. Hans was actief in verschillende verenigingen van Wahlwiller. Ook tijdens zijn ziekte bleef hij de gebeurtenissen in zijn dorp op de voet volgen. Hans is 68 jaar geworden.

09-07-2017

Dit jaar is de dertiende editie van de Wahlwillerdag met als thema: La Douce France: alles tussen Parijs en de Provence, tussen Franse kaas en een heerlijk glas wijn. Begonnen werd traditiegetrouw in alle vroegte met de dauwtrapwandeling onder leiding van Dhr. Hub van Loo. Na de feestelijke hoogmis van 11.00 uur, stond een uitgebreide brunch klaar in de Wilder Tref en de aangebouwde feesttent. Ook Wethouder Philip Laheij en zijn echtgenote Ans, genoten van het ontbijt met stokbroden, Franse kazen, rode en witte wijn, en de Franse chansonmuziek op de achtergrond.

Het middagprogramma vond plaats in een decor van een echt frans dorpspleintje, compleet met Eiffeltoren, olijfbomen, bloeiende lavendel en de jeu-de-boule-baan. Ook de kennis van Frankrijk en zijn geschiedenis werd in een quiz op de proef gesteld. Jos Weijkamp had een uitgebreide vragenlijst samengesteld waar iedereen aan mee kon doen.

Zoals gebruikelijk ook dit jaar weer een grote tombola met voor de tweede achtereenvolgende keer een wild zwijn als hoofdprijs, geschonken door onze eigen jager Robert Puts. De gelukkige winnaar was Erwin Lennarts.

Op deze zonnige en warme dag werd nog tot in de late avonduren met een heerlijk glas wijn en Franse kaas nagenoten van een geslaagde Wahlwillerdag.

Impressie van de brunch tijdens de Wahlwillerdag

02-08-2017

Dennis Meijerink bezoekt Heemkunde Wahlwiller. Hij is student master architectuur aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst. Voor zijn afstudeerproject ontwierp hij een fictief retraitegebouw, bestaande uit stampleem, en te plaatsen op de Kruis-berg te Wahlwiller. Hij wil met zijn ontwerp een betoog houden voor het gebruik van leem in hedendaagse architectuur. Hij werkt enkele dagen per week voor een Amsterdams architectenbureau, onderdeel van een Stichting die in Afrika scholen bouwt. Dennis levert daar zijn bijdrage aan door ook hier scholen met alleen maar leem (inclusief het dak) te bouwen. Hij heeft in Mali reeds een lagere school met drie lokalen gerealiseerd.

Een middelbare school wordt nu gebouwd volgens zijn apart ontwerp: elk klaslokaal vormt een aparte unit. Ook nu is alles enkel uit leem opgetrokken.

Het fictieve gebouw in Wahlwiller zou dienst kunnen doen voor mensen die overspannen zijn c.q. rust zoeken. Deze doelstelling is aan zijn opdracht gekoppeld. In oktober hoopt Dennis af te studeren. Daarna zouden we weer iets van hem horen. We wensen hem veel succes.

13-08-2017

Wahlwiller neemt afscheid van de zusters van het Arnold Janssenklooster. Met de pontificale aanwezigheid van bisschop Frans Wiertz en beide koren van Wahlwiller is er om 11.00 uur een feestelijke eucharistieviering. Indrukwekkend waren ook de Indiase dames in klederdracht die tijdens de viering de gaven naar het altaar brachten. Aan het einde van de viering spraken Anna Maria Kofler (provinciaal overste) en Maria Hildegard (overste in Wahlwiller) de bezoekers toe en lieten duidelijk merken dat hun vertrek na 37 jaar Wahlwiller hun zwaar viel. Na de viering kreeg iedereen een lunch aangeboden. Tijdens de drukbezochte receptie bracht Harmonie Excelsior uit Nijswiller een serenade en kregen de zusters van de twaalf Wahlwillerse verenigingen een fotocollage op doek aangeboden. Wethouder en locoburgemeester Piet Franssen bedankte de zusters voor hetgeen zij betekend hebben voor Wahlwiller en de regio. De massale opkomst van de inwoners uit Wahlwiller en de verre omgeving maakte het afscheid voor de zusters toch ietwat dragelijker.

02-09-2017

Het was de 11 pelgrimstocht die van start ging met 41 wandelaars. Zij verzamelden zich om 8.00 uur aan de kerk van Wahlwiller en werden naar Rott werden gebracht. Het ook dit jaar weer lovenswaardig dat zoveel inwoners van Wahlwiller beschikbaar hadden gesteld, met hun auto, om de deelnemers kosteloos naar Rott te brengen. Na de wegzendingsdienst en het ontbijt in Rott gingen de pelgrims op weg. In Holset, bij herberg oud Holset, voegde zich de pelgrims van de korte wandeling bij de groep. Bij de Lourdes grot aldaar werd, zoals ieder jaar, een mooi bezinningsmoment gehouden door Odiel Direcks waarna de weg vervolgd werd naar Wahlwiller. In de kerk van Wahlwiller was er een afsluitingsdienst waarna iedereen getrakteerd werd op een royale kop pelgrimssoep met brood.

Moment van bezinning bij de Mariagrot in Holset. Foto: M. Ploemen

24-09-2017

De 45-jarige Sandra Dix is zondag 24 september uitgeroepen tot nieuwe wijnkoningin van wijndorp Wahlwiller. Dat gebeurde tijdens het zonovergoten en zeer succesvolle 18e Wahlwiller Wijnfeest. Sandra is geboren in Utrecht, maar woont nu al vele jaren in Zuid-Limburg. Sinds twee jaar woont ze samen met Bart Frijns in Wahlwiller. Het wijnfeest zelf was weer ongekend. Honderden bezoekers genoten weer van de wijnen die door 7 wijnboeren uit de regio werden gepresenteerd, maar ook van de muzikale klanken van de Bergweider Muzikanten, de Bergbuben en accordeonist Jonas. De nieuwe wijnkoningin werd muzikaal naar het feestterrein begeleid door blaasorkest Datdatmog uit Gulpen. Ook werd tijdens het wijnfeest, naast het vertrouwde wijnlied dat nu al 18 jaar het lijflied is van de wijnkoninginnen, nog een nieuw lied over het wijnfeest gepresenteerd. ‘Gef os nog mer ins u gleske’ is geschreven door Dan Lumey uit Wahlwiller en geïnspireerd op 3 jongedames die al jaren het wijnfeest bezoeken. Het lied werd enthousiast ontvangen. Burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens bezocht voor het eerst het wijnfeest en was zeer onder de indruk.

Wijnkoningin Sandra Dix (links) met de nieuwe burgemeester ing. Nicole Ramaekers-Rutjens

Foto : Wendy Vluggen

12-10-2017

De Stichting Zelfsturend Wahlwiller maakt in een huis-aan-huisbrief bekend dat het voltallig bestuur en de werkgroepen hebben besloten op te stappen. Een in te richten parkje en jeugdveld op het weilandje aan de Leijenhof en het protest van enkele bewoners ligt hieraan ten grondslag. Er zal een bijeenkomst worden georganiseerd waarbij getracht zal worden om een nieuw bestuur te vormen.

30-10-2017

Het eerste jaar na de sluiting van de basisschool van Wahl- en Nijswiller zijn alle kinderen van Mechelen, Wahlwiller, Nijswiller en Partij naar het leegstaande Sophianumgebouw in Nijswiller geweest omdat het schoolgebouw in Mechelen werd uitgebreid. De kinderen uit genoemde kernen zitten nu in het nieuwe schoolgebouw ‘Witheim’ te Mechelen. De oversteek aan de Rijksweg te Wahlwiller als-ook het fietsen over de Capucijnenweg is erg onveilig en baart vele ouders zorgen. De Limburger meldt vandaag in de krant dat het gemeentebestuur heeft ingestemd met een motie en het college opdracht heeft gegeven voor een gedegen onderzoek naar de mogelijkheid om een veilige oversteek op de Rijksweg te maken en de Capucijnenweg anders in te richten voor de schoolgaande kinderen.

30-10-2017

De vijfde editie van het Beleefweekend telde ongeveer dertig activiteiten. Een daarvan was een korte pelgrimstocht van de Cunibertuskerk van Wahlwiller naar de Catharinakapel in Lemiers. Er verzamelde zich een handvol deelnemers in Wahlwiller om, samen met een aantal ezels, op pad te gaan naar Lemiers. Daniëlle Hodiamont-Sampermans is een van de bedenkers van de minipelgrims-tocht. Het doel is de zintuigen te prikkelen van de mensen en ze laten genieten van de kunst in beide kerken.

De Limburger. Foto Rob Oostwegel

03-11-2017

Dagblad De Limburger besteedt in de rubriek ‘Scala’ in een groot artikel aandacht aan de passie van jager Robert Puts uit Wahlwiller. Meer wild op tafel, het ultieme biologische scharrelvlees, vindt hij. Daarbij heeft hij met slager Roy Kusters een bondgenoot gevonden. Bij een aantal plaatselijke restaurants staat het plaatselijk geschoten wild op de menukaart. Hier geschoten Hier gegeten dat is het uitgangspunt van jäger Robert en sjlegter Roy. Jagen is een erezaak, een metier met ongeschreven regels en hiërarchie. Een ambacht dat jaren oefening vergt en een grote kennis van de natuur vereist. “Het zijn levende dieren en daar moet je respectvol mee omgaan”, aldus Robert Puts.

Dagblad De Limburger, foto Harry Heuts

23-11-2017

Geen meubelmakerij in dorpskern Wahlwiller, vermeldt Dagblad de Limburger. De gemeente geeft geen toestemming voor de komst van een nieuw productiebedrijf van grotere omvang, bevestigt het college van B&W. Het betreft de loods van voormalig fruitteler Frijns aan de Oude Baan. Deze werd vroeger gebruikt als koelcel en staat al jaren leeg. Onlangs heeft zich een koper gemeld bij de makelaar. Die wil er meubels gaan maken. De huidige bestemming staat dit echter niet toe. Het college is wel bereid om samen met de huidige eigenaar van de loods te zoeken naar een nieuwe bestemming die wel acceptabel is.

24-11-2017

‘Zorghotel in klooster’ staat boven een artikel in Dagblad de Limburger. De Heuvelland zorggroep heeft het pand aan de Capucijnenweg van de zusters overgenomen. Er komen appartementen voor begeleid wonen en een zorghotel met twintig kamers. Er komt een woon-werkproject voor volwassenen met autisme. Door de speciale zorg kunnen mensen die niet zelfstandig op vakantie kunnen gaan, toch een plezierige tijd beleven in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Bij het hotel komt een apart restaurant dat ook verhuurd wordt voor grotere festiviteiten. Volgens wethouder Franssen moet er wel nog goed gekeken worden naar de parkeerfaciliteiten.

28-11-2017

Een eigen postcode voor Wahlwiller, Nijswiller en Partij zou veel te duur uitpakken aldus B&W van de gemeente Gulpen-Wittem. De postcode voor deze dorpen begint met 6286 en de twee letters die daarop volgen verschillen. Aan de cijfercombinatie kan echter maar één plaatsnaam gekoppeld worden en dat is in dit geval Wittem, de oude heerlijkheid die destijds het gehele gebied omvatte. Vooral voor de post en pakketbezorgers is de situatie erg verwarrend omdat de huisnummering op de Rijksweg in de drie dorpen gewoon doorloopt. Dagblad de Limburger vermeldt dat ook de inwoners zelf ongeveer € 125 zullen moeten betalen als er voor ieder dorp een eigen postcode komt. Tevens zouden ook de navigatiesystemen van bijvoorbeeld brandweerauto en ambulance moeten worden aangepast. Het advies van B&W wordt vooralsnog opgevolgd.

04-12-2017

Vroeg in de morgen, rond 8.00 uur, berichtte L1 radio, via een rechtstreekse uitzending, over de bouwactiviteiten van de kerststal in Wahlwiller. Vandaag zijn de bouwers, onder leiding van Ruud Direcks, begonnen aan de levensgrote kerststal. Ruud geeft deskundig uitleg aan de journaliste van L1 over de bouw en het ont-werp. De omvang van de kerststal en het jaarlijks nieuwe ontwerp maakt deze uniek in de regio en trekt dan ook de aandacht van de media. L1 televisie zal de bouw van de kerststal volgen.