2016

Kroniek van Wahlwiller

22 en 23-01-2016

Twee weken voordat het carnavalsfeest daadwerkelijk losbarst, wordt in Wahlwiller afgetrapt met het zittingsweekend waarin de nieuwe hoogheden bekend gemaakt en geproclameerd worden.

Vrijdag 22 januari werd het weekend ingezet met de proclamatie van de 52e hooglustigheid van ‘t Boemelaireriek. Om 11 minuten na 11 verscheen op het podium prins Roger II als prins Carnaval van de Wahlwillerse Boemelaire. Prins Roger II (Pieters) is één van de jongste prinsen die in Wahlwiller ooit geproclameerd zijn. Hij is negentien jaar jong en nog vrijgezel. Dat hij op deze leeftijd reeds verkozen wordt, is ook weer niet zo heel erg verwonderlijk. Carnaval vieren staat bij hem hoog in het vaandel en hij heeft al veel betekend voor het Wahlwillerse carnaval. Zo was hij in 2006 al jeugdminister en werd hij een jaar later in 2007 uitgeroepen tot jeugdprins van de Kling Boemelairkes. Ook heeft hij al eens opgetreden als buutereedner bij zowel de jeugd- als ook de grote zitting. Tijdens de activiteiten in gemeenschapshuis Wilder Tref is hij al vaker als DJ opgetreden.  Een dag later, zaterdag 23 januari, was het de beurt aan de jeugd, en moest er natuurlijk eerst afscheid genomen worden van Prins Levi en Prinses Joyce, die beiden mochten terugkijken op een mooi feestjaar. Ook hier was de verrassing groot toen bleek dat er geen Prins of Prinses uit het sprookje getoverd werd, maar twee hofdames! De hofdames Danna Heuts en Joyce Severens (beiden 11 jaar) leidden de ‘kling Boemelaire’ door de dolle dagen van Carnaval. Hun grote hobby is dansen en zij zijn actief bij Dance Spirit in Partij.

18-02-2016

Diverse kernen in Gulpen-Wittem zijn inmiddels aan de slag met een zelfsturende vorm van burgerparticipatie. Dit is een eigentijdse manier van samenwerken tussen een gemeente, haar inwoners en maatschappelijke partners. Het komt erop neer dat de inwoners van Gulpen-Wittem hun eigen ideeën en wensen over de kwaliteit van hun woonomgeving formuleren. Ook Wahlwiller is hiermee aan de slag gegaan. Vandaag organiseert stichting Zelfsturend Wahlwiller hierover een informatiebijeenkomst voor alle inwoners van het dorp.

26-03-2016

‘Wahlwiller is en blijft een bijzonder kerkdorp’ schrijft dagblad De Limburger onder een grote foto in de krant. Die foto is genomen tijdens het concert voor gasten van hotel Brull een dag eerder op Goede Vrijdag. Het concert was een initiatief van Jo en Mariet Kockelkoren die de exploitatie van hun hotel in Mechelen beëindigden en een afscheidsconcert in het kerkje van Wahlwiller organiseerden voor hun vaste gasten. De gastheer en bariton Jo Kockelkoren, begeleid door Wil Meurders, verzorgde de gezangen tussen de kruiswegstaties. Afwisselend met hem zong de Schola Cantorum Wahlwiller o.l.v. Franco Ackermans de passende gregoriaanse gezangen. Marina Ploemen vertelde bij iedere kruiswegstatie over de symboliek en prees in haar slotwoord het echtpaar Kockelkoren dat vele gasten naar het kerkje van Wahlwiller heeft gestuurd om hun met een rondleiding kennis te laten maken van dit prachtige kunstwerk.

26-04-2016

Dit jaar zijn ter gelegenheid van Koningsdag tien koninklijke onderscheidingen verleend in de gemeente Gulpen-Wittem waarvan twee in Wahlwiller. Lid in de orde van Oranje Nassau werden Hub Pelzer en zuster Friederika Feindler. Hub Pelzer is een echte ‘Wilderse jong’ die zich steeds inzet voor de gemeenschap op alle fronten. Zowel bij de carnaval (mede oprichter) als de politiehondenvereniging, de voetbalvereniging, kerkbestuur en nog vele activiteiten meer, is Hub steeds present en zorgt hij mede voor een goed gemeenschapsleven in Wahlwiller. 

Wethouder Piet Franssen  (l.) met de beide gedecoreerden.

Zuster Friederika Feindler is lid van de congregatie van de Missiezusters Dienaressen van de H. Geest te Steyl. Vanuit deze congregatie is zij werkzaam als gastvrouw in het Arnold Janssenklooster van Wahlwiller waar gasten neerstrijken voor rust en bezinning. Vanaf 1995 is zij vrijwilliger bij de parochies van Eys, Wahlwiller en Nijswiller. Zij bezorgt eenmaal per maand de ziekencommunie bij ouderen en zieken thuis. Daarnaast bezoekt zij vrijwel dagelijks (in weer en wind op de fiets) ouderen en zieken om hun isolement te doorbreken en om hen waar mogelijk bij te staan.                             

08-05-2016

Sonja en John Knubben. Met rechts het koningszilver van John.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar komt de koning van schutterij St. Sebastianus Mechelen uit Wahlwiller. Vandaag lukte het John Knubben (grenadier) om met het 120e schot de koningsvogel naar beneden te halen. Samen met zijn echtgenote Sonja vormt hij het nieuwe koningspaar van de schutterij. Ook in Wahlwiller is men bijzonder trots op de nieuwe koning. 

05-06-2016

De derde zondag na Pinksteren is er kermis en processie. De weersvoorspellingen zijn goed, de zon schijnt al vroeg en iedereen is druk in de weer met de versiering van de straten. De lokale drumband ‘Les Reveilleurs’ maakt om 7.00 uur een feestelijke rondgang door het dorp en kondigt traditiegetrouw de ‘bronk’ aan. Als de processie vanaf de zusters van het Arnold Janssenklooster Wahlwiller bereikt zijn alle straten geweldig versierd. Wahlwiller is trots op deze traditie waarvan ook het uitdragen van het geloof onderdeel is. Enkele leden van de schutterij St. Sebastianus uit Mechelen dragen in de processie de afbeelding van Maria van Altijddurende Bijstand. De groep uit Wijlre die het kamerschieten vele jaren heeft verzorgd is hiermee gestopt. Ter vervanging worden dit jaar door enkele geweerdragers van de schutterij bij de rustaltaren schoten gelost. Ook de Evangelische Omroep heeft interesse in de bronk van Wahlwiller en maakt hier opnames van.

processie op de Capucijnenweg richting Wahlwiller

08-07-2016

De voorzitter van de Stichting Zelfsturend Wahlwiller, Fred Baenen, staat vandaag in het Limburgs Dagblad met een artikel over het nieuwe ontwikkelingsplan voor Wahlwiller. De Stichting heeft haar ideeën voor de opwaardering van Wahlwiller verwoord in een officieel ontwikkelingsplan dat deze week ook bij de inwoners in de bus is gevallen. Het plan bevat een breed scala van ideeën zoals de sociale cohesie, zorg, jeugd en jongeren, herinrichting en bestemming van omliggende terreinen, etc. Tevens wordt er ook ingezet op het toerisme want dat brengt leven in de brouwerij, aldus de voorzitter 

Fred Baenen voor de pastorie en de kerk van Wahlwiller. “toeristen brengen wat leven in de brouwerij” (foto : Johannes Timmermans)

22-07-2016

Dit is de laatste schooldag van de bassischool voor het begin van de zomervakantie. Voor de school van Wahlwiller en Nijswiller is dit het definitieve einde van het basisonderwijs in beide kernen. Als een kleiner wordende school onder de opheffingsnorm komt of bijvoorbeeld kwetsbaar wordt voor kwaliteitsproblemen, zal men de school sluiten. Hiertoe heeft ook het schoolbestuur Inovo besloten met betrekking tot Wahl en Nijswiller. De school fuseert met de basisschool van Mechelen. De St. Jozefschool bestaat niet meer! Na de zomervakantie gaan de kinderen samen met de kinderen van Mechelen naar het Sophianumgebouw in Nijswiller om over een goed jaar definitief te verhuizen naar de nieuwbouw in Mechelen.

06 en 07-08-2016

Net op de valreep komt de weersomslag en is er stralend weer tijdens de 51e editie van de Luikse Marktfeesten Wahlwiller. Op zaterdag 6 augustus wordt de markt feestelijk geopend door Ger Koopmans, gedeputeerde van de Provincie Limburg en door Raphael Miklatzki, lid van de commissie van de burgemeester van Luik. De muzikale opluistering wordt, zoals ieder jaar, verzorgd door Harmonie Excelsior Nijswiller en de presentatie is in handen van Ruud Verhoeven. De oudste en enige echte originele Luikse Markt in Nederland is door de organisatoren weer breed opgezet. Men vindt er antiek, bric-à-brac, brocante, curiosa, tweedehands goed, ambachten, goede doelen en bijzondere verkoopzaken. Ook het muziekfestival werd weer druk bezocht en heeft een vaste plaats gekregen tijdens de Luikse marktfeesten.

10-09-2016

Voor de tiende keer wordt vandaag de Quirinus-pelgrimstocht georganiseerd. Het is stralend weer en na een mooie dienst in de kerk en een heerlijk ontbijt, aangeboden door de parochie Rott, beginnen 34 wandelaars aan de pelgrimstocht van 30 km. In Holset sluiten nog eens 15 pelgrims aan om het laatste stuk naar Wahlwiller te voleindigen. Erg bijzonder zijn de mooie teksten die in de kerk van Rott, Holset en in de kerk van Wahlwiller worden voorgedragen. Na de zegen met de relikwie van de H. Quirinus was iedereen toe aan een welverdiende pelgrimssoep.  Een rijkelijk ontbijt ieder jaar aangeboden aan de wandelaars door de parochie Rott.

Foto Peter Koch

11-09-2016

 Op zondag 11 september 2016 werd door schutterij St. Sebastianus Mechelen deelgenomen aan het 49e Internationaal Dreiländerecktreffen te Waubach. Maar liefst 48 schutterijen en muziekgezelschappen uit de drielandenhoek Oost-België, grensregio Aken en Zuid-Limburg presenteerden zich onder stralende weersomstandigheden. Naast de optocht, het defilé, marswedstrijden en schoonheidswedstrijden werd om de koningseer van het Dreiländerecktreffen gestreden. Aan de schietwedstrijd werd uitsluitend deelgenomen door de aanwezige koningen van de deelnemende schutterijen. Onze huidige schutterskoning John Knubben had de eer om namens schutterij St. Sebastianus Mechelen deel te nemen.   Onder grote belangstelling had de schietwedstrijd zijn verloop. Het verraste eenieder dat uiteindelijk het 101e finaleschot werd gelost door onze eigen schutterskoning! Rond de klok van 19.00 uur werd Dreiländerkoning John Knubben op het podium in een overvolle feesttent geïnstalleerd. Samen met zijn partner Sonja zal hij tijdens het 50e Dreiländerecktreffen op zondag 10 september 2017 te Mechelen in het middelpunt van de belangstelling staan.

Dreiländerkoning en koningin 2016.

25-10-2016

Op de laatste zondag van september, de dag van het Wahlwiller Wijnfeest, scheen de zon volop en dat nodigde vele bezoekers uit om naar ‘de wijnberg’ in Wahlwiller te komen.
Daar stonden diverse wijngaardeniers uit de regio klaar om de bezoekers van hun wijnen te laten proeven.
Naast het prachtige weer en de heerlijke wijnen, zorgden uiteraard ook de muzikale optredens voor een verhoging van de sfeer. Het hoogtepunt vormde uiteraard weer de presentatie van de nieuwe wijnkoningin. Marlies Mertens werd door schutterij St. Sebastianus uit Mechelen naar de feestweide gebracht en daar met veel enthousiasme ontvangen. 

Wijnkoningin Marlies Mertens schenkt wijn aan de bezoekers van het wijnfeest

11-10-2016

Flarden uit een dichte school staat boven het artikel van het Limburgs Dagblad dat het boek aankondigt van Rijkel Groenveld. De auteur heeft het boek in opdracht van de Heemkunde Wahlwiller gemaakt en beschrijft het basisonderwijs in Wahlwiller en Nijswiller. Rijkel Groenveld was liefst vijfendertig jaar verbonden aan de basisschool waarvan dertig jaar als directeur. “Nu kennen wij de verhalen nog maar als we te lang wachten is iedereen vergeten hoe het was”, aldus de auteur.

omslag van het boek over de basisschool, ontwerp Alan Frijns

5-10-2016

Bij de presentatie van het 13e jaarboek van de Heemkunde Wahlwiller is tevens een reünie georganiseerd voor oud-leerlingen en leerkrachten van de basisschool. De heemkunde heeft samen met de auteur Rijkel Groenveld en de Wilder Trefmedewerkers een mooi programma samengesteld. Deze avond is de basisschool voor de laatste keer open. Meer dan 200 mensen zijn aanwezig bij de presentatie van het boek St Jozefschool in flarden van Wahl- en Nijswiller. Wethouder Philip Laheij mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen en was vol lof over het prachtige boekwerk en de opkomst van zovele oud-leerlingen. Tevens werd oud-leerling Alan Frijns bedankt voor het unieke ontwerp van de kaft van het boek. Er was een geweldige sfeer waarbij vele goede herinneringen werden opgehaald van een bijzondere en mooie tijd op de bassischool. Velen namen met weemoed afscheid in de wetenschap dat het gebouw wellicht zou worden afgebroken. De St. Jozefschool bestaat niet meer!   

Boekpresentatie. Auteur Rijkel Groenveld (links) en Alan Frijns. (Foto: Wendy Vluggen)

21-10-2016

In het Limburgs Dagblad staat een artikel over dichter Dan Lumey uit Wahlwiller die werkt aan een bundel over Auschwitz. Onlangs is hij, op uitnodiging van de Stichting gedenkteken Jodentransporten naar Cosel in Polen geweest om alvast een gedicht op te dragen op het station aldaar. In zijn gedicht herhaalt hij telkens weer één zin: op blote voeten wil ik de grond kussen. Uit respect voor de mensen die daar zoveel hebben geleden. Ongeveer honderdvijftig gedichten liggen klaar voor de bundel.

Op het station van Cosel draagt Dan Lumey zijn gedicht voor.(Foto: Geert Goossens)

 19-11-2016

De Stichting Heemkunde Wahlwiller presenteert vandaag de Cultuur Historische Wandeling. De wethouders Piet Franssen en Philip Laheij evenals monumentenambtenaar John Ubachs waren hierbij aanwezig. De Wethouders onthulden samen het prachtige informatiebord van de verdwenen hoeve Holset, dat ontworpen is Alan Frijns.  De 4,5 km lange wandeling voert langs tal van markante plekken in en rond Wahlwiller. Een van die plekken is de voormalige schuilkelder die op het eind van de Tweede Wereldoorlog werd uitgehouwen in de helling aan het Bornbergpad. Hier is op 12 september van dit jaar een herinneringssteen geplaatst waarin broeder Leo Disch van de benedictijnerabdij Mamelis de tekst beitelde. Ook de plek van de voormalige Leijenhof waarvoor Alan Frijns eerder het infobord ontwierp, is in de wandelroute opgenomen, evenals het Vrijthof, de Cunibertuskerk en enkele – vaak zeer oude – nog bestaande boerderijen. Er is een flyer met (route)beschrijving bij Gasterij A gen Kirk’ beschikbaar waardoor iedereen het gehele jaar van deze unieke wandeling kan genieten.

De steen aan de Bornberg waarin broeder Leo Disch van de Benedictijnerabdij Mamelis de
tekst beitelde. (Foto: M. Ploemen)

Wethouders Franssen en Lahaije (boven) onthullen het informatiebord van de hoeve  Holzet aan de Schulsbergweg. (Ontwerp en foto: Alan Frijns)

27-11-2016

Vocaal Ensemble Donna Voce heeft voor vandaag een adventsconcert georganiseerd, verpakt in een mooi verhaal.

In de vertelling ‘beej de oma’ staat de voorbereiding op het kerstfeest centraal, waarbij ook een link wordt gelegd naar onze tradities en hoe deze staan in relatie met het oorspronkelijke kerstverhaal. Dit alles wordt ondersteund met prachtige liederen van Vocaal Ensemble Donna Voce zelf onder leiding van Hans Geerkens en pianiste Hisae Kuijpers. Bijzonder dit jaar is de medewerking van het duo Limbo Expres en de gastmuzikanten Kyle (harmonica) en Gwen Schielen (harp). Er is enorm veel belangstelling en het schip van de kerk zit vol met bezoekers. Het is een groot succes waarbij de oma (Mita Ubachs-Vliegen) opa (Lei Scheffers) en het kleinkind (Joyce Severens) het verhaal perfect vertolkten.

 Oma Mita en ‘kleinkind’ Joyce aan tafel

10-12-2016

Vandaag is Harry Weijkamp op 85-jarige leeftijd gestorven. Hij was geboren te Ulft (Gld.) en woonde vanaf 1956 in Wahlwiller. Hij was altijd erg geïnteresseerd in alles wat er in Wahlwiller gebeurde en, vanaf de oprichting, een zeer gewaardeerd zanger van de Schola Cantorum Wahlwiller. Ook als er geen koor in de kerk zong was Harry steeds aanwezig om met een aantal zangers de mis te verzorgen met Nederlandse gezangen. Hij was er altijd en heeft veel voor de kerkzang in onze kerk betekend.

20-12-2016

Veel lof voor de groep die ieder jaar weer een mooie kerststal aan de kerk bouwt. Dit jaar is er een exemplaar gebouwd dat uniek mag worden genoemd. Vele bezoekers weten reeds dat er in Wahlwiller altijd een prachtige kerststal staat en komen dan ook ieder jaar kijken, vaak onder het lopen van de bekende kribkeswandeling. Extra druk is het in Wahlwiller tijdens de kerstvakantie waar vele bezoekers de bekende kerststal op foto of film vastleggen.

.


De kerststal bij de kerk, december 2016