2012

Kroniek van Wahlwiller

07-01-2012

In het Atriumziekenhuis te Heerlen is Hubert Severijns overleden. Hubert was medeoprichter van de voetbalclub in Wahlwiller en jarenlang keeper van het eerste elftal. Om zijn keeper talend stond hij bekend als d’r Kraak. Hubert Severijns was geboren op 23 april 1928 en weduwnaar van Anna Gossens. De uitvaart is op vrijdag 13 januari 2012 vanuit de H. Cunibertuskerk van Wahlwiller en hij wordt aldaar op het kerkhof begraven.

27-01-2012

Het Limburgs Dagblad publiceert vandaag een artikel over Jesse de Haas (zoon van Aad de Haas). Een uitzonderlijk mens die van zijn boerderij in Voerendaal een tijdcapsule heeft gemaakt. Achter zijn voordeur kom je in een klap in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Jesse noemt zichzelf een strontvervelend mens en ontoerekeningsvatbaar. In een apart inzetje in het artikel werd gerefereerd aan het conflict van zijn vader Aad de Haas met het bisdom betreffende het schilderwerk en kruiswegstaties in de kerk van Wahlwiller.   

03-02-2012

Gedurende het carnavals weekeinde van drie, vier en vijf februari werd er weer flink gefeest in Wahlwiller. Het is een heuse machtsovername bij de Boemelaire. Voor het eerst in de geschiedenis van Wahlwiller worden de carnavalsminnende inwoners aangevoerd door een prinses en een hofdame. Tijdens een gezellige en drukke zitting presenteert Ank Gerrits zich als prinses en zus Marja als hofdame voor het komend carnaval in Wahlwiller. Tevens wordt het aftreden bekend gemaakt van John van de Bergh als hofnar van de Boemelaire en wordt hij opgevolgd door Desirée Sintzen. Op zaterdag vier februari is er de oergezellige jeugdzitting met presentator Richard Frijns. Hij zorgt voor een grote verassing en presenteert jeugdprinses Amy Heuts en hofnar Boy Lennarts. Ook bij de jeugdcarnaval regeert dit jaar een prinses.

10-02-2012

Schoorsteenbrand aan de Oude Baan 22 (naast café I gen Durp). De vrijwillige brandweer van Gulpen-Wittem is snel ter plekke en heeft de schoorsteenbrand meteen onder controle.

11-02-2012

De kunstschilder Aad de Haas staat bijzonder in de belangstelling. Hij overleed in 1972 en heeft meer geschilderd dan de muurschilderingen en de kruiswegstaties in de kerk van Wahlwiller. De Haas wordt van december 2011 tot 4 maart 2012 geëerd in zijn geboortestad Rotterdam met een grote expositie, Geloof, Heimwee en Liefde, in de kunsthal aldaar. Het Limburgs Dagblad publiceert vandaag een artikel met Deborah en David de Haas. 

24-02-2012

Op 70 jarige leeftijd overlijd Leentje Pelzer-Gusting in het zorgcentrum Langedael te Vaals. Leentje stond bekend als een bescheiden en zorgzame vrouw. Zij was geboren op 8 maart 1941 in de vroedvrouwenschool te Heerlen en was echtgenote van Piet Pelzer. De uitvaart is op woensdag 29 februari in de kerk van Wahlwiller.

12-03-2012

Op deze maandagmiddag heeft burgemeester Van den Tillaar de eerste houten wegwijzer in ere hersteld. Deze is geplaatst op de zes sprong Karstraat/Botterweck bij het monument en wegkruis van Arnold Rouillon. Veel van deze wegwijzers zijn verdwenen of zwaar beschadigd. Daarom heeft het gemeentebestuur besloten om dit stukje nostalgie in het landschap te herstellen. De wandelaar kan zich onderweg weer goed oriënteren.

19-03-2012

 Naar aanleiding van de stomme film ‘Tropenoffer’, die de Stichting Heemkunde Wahlwiller gaat vertonen, staat er vandaag een uitgebreid artikel met een foto van historicus Hub Franssen in het Limburgs Dagblad over deze bijzondere film uit 1935. Hub doet verslag over de film en legt uit dat het scenario van pater Knops uit Wahlwiller was. Op 12 september 1935 ging de film in première in de Maastrichtse bioscoop Mabi. De Heemkunde vertoond de film op woensdag avond 28 maart in het zaaltje van restaurant ’t Klauwes.

28-03-2012

Vandaag organiseert de Stichting Heemkunde Wahlwiller een lezing/ filmavond met de vertoning van de film ‘Tropenoffer’. Pater Houben SMA uit het missiehuis van Cadier en Keer geeft een inleiding over het leven aan Ivoorkust en de vooruitstrevendheid van pater Knops uit Wahlwiller en tijdens de film geeft hij uileg. Het is voor de vele bezoekers een nostalgische ervaring om twee uur naar een stomme film te kijken. Bijzonder was ook dat familieleden van de cineast, Louis Sohl, hiervoor naar Wahlwiller zijn gekomen. 

23-04-2012

 In het kader van de reconstructie van de kern Wahlwiller is er vandaag een informatieavond in gemeenschapshuis de Wilder Tref. Wethouder Bormans en ambtenaar Dumolin geven uitleg over de plannen betreffende nieuwe riolering, afwatering en het nieuwe wegdek. De voorlichtingsbijeenkomst wordt druk bezocht.

30-04-2012

 Raad van State tikt gemeente Gulpen-Wittem op de vingers. Dit staat vandaag in de Heuvellandeditie van het Limburgs Dagblad. Aanleiding hiervoor is dat de gemeente Gulpen-Wittem onvoldoende heeft gemotiveerd waarom transportbedrijf Van der Heijden geen groenstrook op zijn parkeerterrein in Wahlwiller hoeft aan te leggen. De gemeente moet van de Raad van State binnen zes weken met een goede onderbouwing komen. Volgens Van der Heijden beperkt zo’n groenstrook de manoeuvreerruimte van de vrachtauto’s. De gemeente besloot om de verplichte aanleg van de strook te schrappen.

04-05-2012

Een modelwoning in Wahlwiller die super geïsoleerd is en vol zit met technische hoogstandjes staat vandaag in het Limburgs Dagblad. Deze woning, aan de Leijenhof, produceert zelfs meer energie dan de bewoners gebruiken. Het experiment Wahlwiller is dan ook geslaagd, aldus wethouder Bormans. De modelwoning is in vier maanden tijd gebouwd door de Duitse firma Viebrock. Gulpen-Wittem die zichzelf graag als groene gemeente presenteert, zegt kopers toe dat alle vergunningen op tijd worden verstrekt als ze kiezen voor een huis van Viebrock.

06-05-2012

11 Weken na het overlijden van zijn echtgenote Leentje luiden de klokken in Wahlwiller voor Piet Pelzer. Hij overleed vandaag in het Atriumziekenhuis te Heerlen. Piet was geboren op 4 december 1930 te Vaals en was vele jaren een van de pijlers van het houtindustrie Pelzer te Wahlwiller. Heel bijzonder, heel gewoon. Gewoon een bijzondere man…, staat op het gedachtenisprentje.

14-05-2012

Vandaag is men begonnen met de herbestrating van het kerkpad. Na ruim 30 jaar is de bestrating van de keien in het kerkpad zodanig slecht dat het een probleem vormt voor mensen met een rolstoel of rollator. Het kerkbestuur heeft opdracht gegeven aan de firma Laven infra om de keien opnieuw recht te leggen en te voorzien van stevig voegwerk.

27-05-2012

 Bij een stralende zon zijn vandaag (eerste Pinksterdag) de communicantjes door de harmonie afgehaald bij Viva Lanterne en naar de kerk gebracht. Er zijn elf communicantjes waarvan vijf uit Wahlwiller. Bijzonder feit is dat dit het eerste communiefeest van basisschool de Driesprong is sinds de samenvoeging met de basisschool van Partij. 

30-05-2012

Door renovatiewerkzaamheden aan de voorgevel van het huis bij de Familie Frijns aan de rijksweg is een waterleiding geraakt en spoot het water enige uren meters hoog in de lucht. Het oogde als een heuse geiser en langs de drukke rijksweg was er veel belangstelling. Veiligheidshalve werd het fietspad hierdoor enige uren afgezet.

 03-06-2012

De Wahlwillerdag en de organisatoren worden dit jaar geconfronteerd met hevige en langdurige regenval. De meeste buitenactiviteiten zijn niet doorgegaan en de vaste onderdelen zijn in het café gehouden. Jos Weijkamp presenteert het 9e Heemkunde jaarboek op spectaculaire wijze en had zich goed verdiept in de inhoud. Het eerste exemplaar is overhandigd aan de voorzitter van het Luikse Marktcomité, Peter Bertrand. Tevens is Pey Volders met een kleine attentie in het zonnetje gezet. Hij heeft de processiehemel gerestaureerd en het resultaat is schitterend. Ook Jo Heuts en Jens Hauffen kregen een attentie omdat zij een rad van fortuin hebben gemaakt dat voortaan op de Wahlwillerdag gebruikt kan worden. Het is druk in gasterij I gen Durp, mede omdat op uitnodiging van het kerkbestuur een aantal Quirinuspelgrims vanuit het Eifeldorpje Rott naar Wahlwiller zijn gekomen. Ondanks het slechte weer is het tot laat in de avond erg gezellig gebleven.   

05-06-2012

‘Geen leegloop school Wahlwiller’ staat in een artikel in het Limburgs Dagblad. De fractie Balans is ongerust omdat er in Partij geruchten de ronde doen dat steeds meer ouders overwegen hun kinderen van de basisschool te halen om hen na de zomervakantie aan te melden op de scholen van Mechelen en Gulpen. Wethouder Jan Bormans weerlegt de geruchten en stelt vast dat er in Wahlwiller geen afmeldingen zijn. De kinderen uit Partij worden met bussen naar Wahlwiller gebracht en daar ook weer opgehaald. Volgens Bormans is het busvervoer ook voor het komende schooljaar gegarandeerd.

17-06-2012

Vandaag, de derde zondag na Pinksteren is er kermis en processie. De weersvoorspellingen zijn goed, de zon schijnt al vroeg en iedereen is druk in de weer met de versiering van de straten. Onze lokale drumband “les Reveilleurs” maakt om 7.00 uur een feestelijke rondgang door het dorp en kondigt de ‘bronk’ aan. Als de processie vanaf de zusters van het Arnold Janssenklooster Wahlwiller bereikt zijn alle straten geweldig versiert.  Het uitdragen van het geloof, het instant houden van de traditie en het gemeenschapsgevoel, het is er allemaal bij jong en oud tijdens de ‘bronk’ van Wahlwiller.  In het kader van een culturele documentaire over Wahlwiller maakt de heer Hans Wijnands (directeur van Wijnands Beheer camera & editing) uit Maastricht vandaag opnamen van de processie. Dit zijn de eerste opnamen van een jaarcyclus betreffende de evenementen en culturele expressies in Wahlwiller. De complete documentaire geeft uiteindelijk een tijdsbeeld weer van Wahlwiller anno 2012/2013.

04-08- en 05-08-2012

Onder een stralende zon is vandaag 04-08 de feestelijke opening van de Luikse Markt. Terwijl de markt al in volle gang is, verwelkomt Presentator Rijkel Groenveld alle genodigden. De opening wordt verricht door de voorzitster van de Kamer van Koophandel Carla Pluijmaekers.  Van Waalse zijde is er Jean-Pierre Goffin, gemeenteraadslid en oud-wethouder “population et etat civil” van de Stad Luik. Hij leest een brief voor van de burgemeester van Luik, Willy Demeyer, waarin hij laat weten dat de Stichting Luikse Marktfeesten in 2015, bij het 50-jarig jubileum de titel ‘Ereburger van de Stad Luik’ krijgt. De stichting, en Wahlwiller, is natuurlijk zeer vereerd met de toezegging van de burgemeester van Luik. Uit onderzoek van de Stichting Heemkunde Wahlwiller blijk dat er vanaf 1965 ieder jaar een Luikse markt is gehouden met een onderbreking in 1966. Beiden dagen is het druk in Wahlwiller en er heerst een uiterst gezellige sfeer.

06-08-2012

Op de eerste werkdag na de bouwvakvakantie is men begonnen met de reconstructie van de Capucijnenweg. De weg wordt afgesloten en alle verkeer wordt omgeleid via Wittem. De volgende werkzaamheden worden gerealiseerd: Rioolvervanging, Afkoppelen verhard oppervlak, Aanleg regenwaterriolen, Nieuw wegdek,  Verkeersveiligheidsmaatregelen: aanleg van rode fietsstroken in combinatie met een snelheidsregime van 60 km/u (buiten de bebouwdekom). Tevens leggen we buiten de rijbaan van de Capucijnenweg een voetpad (breedte 1,35 m) aan. De inwoners van Wahlwiller noemen de Capucijnenweg in de volksmond ‘d’r Mechellerwèg’ en de inwoners van Mechelen noemen deze ‘d’r Wilderwèg’.

12-08-2012

Bij de zusters van het Arnold Janssenklooster vieren zuster Friederika en zuster Siglinda vandaag het gouden professiefeest. Zuster Friederika is erg bekent in Wahlwiller omdat zij regelmatig onderweg is om zieke en eenzame inwoners te bezoeken. Onder een stralende zon zijn zij letterlijk in het zonnetje gezet tijdens een drukbezochte receptie in het klooster. 

08-09-2012

Voor de zesde keer wordt vandaag de Quirinus-pelgrimstocht georganiseerd. Het is stralend weer met een temperatuur van 25°C. Na een mooie dienst in de kerk en een heerlijk ontbijt, aangeboden door de parochie Rott, beginnen 24 wandelaars aan de pelgrimstocht van 30 km.  In Holset sluiten nog een 23 pelgrims aan om het laatste stuk naar Wahlwiller te voleindigen. Erg bijzonder zijn de mooie teksten die in Holset en in de kerk van Wahlwiller mede worden voorgedragen door de twaalfjarige Pim Bost uit Bocholtz. Na de zegen van pater Erinkveld met de relikwie van de H. Quirinus was iedereen toe aan een welverdiende pelgrimssoep.

Bezinningsmoment tijden de Quirinustocht bij de Lourdesgrot
in Holset

16-09-2013

Vijftien deelnemers noteerde de stichting Kunstdagen Wittem voor de wedstrijd ‘columnschrijven’ onder leiding van Emile Hollman, jounalist en hoofdredacteur van het cultuurtijdschrift ‘Zuiderlucht’. Met zijn column ‘De kip of het ei, Limburg of cultuur’ was Henk de Pijper uit Wahlwiller één van de drie prijswinnaars. Vandaag mag hij zijn verhaal voorlezen op de literaire avond te Wittem van Marente de Moor uit Mechelen. 


Links: Henk de Pijper.

30-09-2012

Tijdens een zonovergoten zondag beleeft Wahlwiller het 13e wijnfeest. Na de feestmis vormt de schutterij St. Hubertus van Gulpen een erehaag in het kerkpad voor wijnkoningin Miranda Severijns. Met enkele saluutschoten wordt zij uitgeleide gedaan en gaat men naar het feestterrein bij de wijnranken van de Hubertuswijngaard. Tijdens het drukbezochte wijnfeest wordt Nicole Hensgens gepresenteerd als nieuwe wijnkoningin. De sfeer is uitermate gezellig en de wijn vloeit rijkelijk.


Wijnkoningin 2012 Nicolle Hengens

19-10-2012

In de wekelijkse rubriek van het Limburgs Dagblad ‘mijn mobiel’ schittert  Timo Przybylak met een mooie foto zittend in zijn Steyr-PuchHaflinger.  Het is een Oostenrijks legerwagentje die Timo eigenhandig heeft gerestaureerd. Het kleine vrachtautootje uit 1961 heeft hij gekregen van de familie Gstatter uit Oostenrijk, een vast vakantieadres van de familie Przybylak.  

22-10-2012

Vandaag is men begonnen met de reconstructie van de kern Wahlwiller. Tijdens de eerste fase wordt de Einderstraat onder handen genomen. Het hele wegdek is verwijderd en de zware vrachtauto’s rijden af en aan. Naar verwachting zal het gehele project ongeveer een half jaar in beslag nemen. 

26-10-2012

Het initiatief van de Stichting Heemkunde Wahlwiller om zes kunstenaars van Wahlwiller, met verschillende disciplines, kunstkaarten te laten ontwerpen, trekt ook de aandacht van het Limburgs Dagblad. Zij vermelden vandaag in het artikel dat de kunstactie een vervolg is op een eerdere kaartenactie van de Heemkunde waarbij historische winterafbeeldingen van Wahlwiller  te zien waren. Ook de deelnemende kunstenaars worden vermeld: Rob Badenberg, Otto Frijns, Benoît Hermans, Joop Hodiamont, Ben Kelen en Gisela Wetterhahn.

29-10-2012

In het kader van het Beleefweekend van Gulpen-Wittem en Vaals besteed het Limburgs Dagblad vandaag, met een mooie foto en uitgebreid artikel, aandacht aan de Wahlwillerse natuurgeneeskundige Daniëlle Hodiamont- Sampermans. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de oorkaarsentherapie. Dit is een milde methode om wat te doen aan hoofdpijn en keel-neus- en oorklachten Tijdens het afgelopen weekend heeft Daniëlle samen met haar college Hilda Heyman de bezoekers kennis laten maken met verschillende facetten van de natuurgeneeskunde. 

03-11-2012

Vandaag is de Capucijnenweg weer opengesteld voor het verkeer. In een periode van 12 weken heeft de weg een ware metamorfose ondergaan. De fietsstroken op het wegdek zijn in de rode kleur aangegeven en er is een losliggend voetpad van Wahlwiller tot aan de H. Hartkapel van Mechelen gerealiseerd. Een mooie groene afscheiding met een heg moet het veilig gevoel voor de voetgangers vergroten.  

04-11-2012

Rond half vijf vannacht is op de rijksweg, tegenover Houtzagerij Pelzer, een auto tegen een boom gereden. De bestuurder, een man van 22 jaar van Poolse afkomst, is hierbij ter plekke overleden. De Rijksweg is een tijd gedeeltelijk afgezet voor het verkeer en de politie heeft een onderzoek ingesteld.

05-11-2012

Een mooie erkenning voor restaurant Les Arômes in Wahlwiller Patron-cuisinier Han van Geest van restaurant Les Arômes heeft  vandaag de Bib Gourmand van Michelin ontvangen. De economie zit tegen en dan is een beloning voor een goede prijs-kwaliteitverhouding een steun in de rug. Daarnaast is het natuurlijk een stukje erkenning voor wat je doet’ aldus een trotse Han van Geest. 

17-12-2012

 Tijdens de Kunstdagen Wittem 2012 werd een van de nevenactiviteiten geleid door Carina Janssens uit Simpelveld. Ze gaf een workshop met als titel: ‘van was tot brons’. De bedoeling was om voor elk kerkdorp van de gemeente Gulpen-Wittem iets typerends uit brons te maken. Omdat de gemeente tien kerkdorpen telt, konden er maximaal tien personen intekenen. Er meldden zich echter maar vijf, zodat iedere deelnemer twee kerkdorpen voor zijn rekening moest nemen. Wahlwiller had een eigen vertegenwoordiger: Henk de Pijper. Hij kreeg de dorpen Wahlwiller en Nijswiller toegewezen. Voor Wahlwiller vervaardigde hij een zingende engel, symboliserend het Vocaal Ensemble Donna Voce tijdens de processie. Voor Nijswiller maakte hij een voetballer, verwijzend naar S.V. Nijswiller. Carina Janssens plaatste de kunstwerken zodanig op een boog, dat het oogt dat een bonte stoet aan kerkdorpen door het Heuvelland trekt. Op 17 december werd het kunstwerk door de voorzitter van de Kunstdagen aangeboden aan burgemeester Van den Tillaar. Het heeft een plaats gekregen in de hal van het gemeentehuis.  


De bonte stoet aan kerkdorpen
van gemeente Gulpen-Wittem

Henk Hollemans en burgemeester Bas van den Tillaar onthullen het kunstwerk                                                                                                     

28-12-2012

Na een slepende ziekte is vandaag Peter van der Luer overleden. Peter werd in Wahlwiller voornamelijk bekend als de kerstman tijdens de kerstmarkten. Genietend van het Heuvelland en alles wat er in Wahlwiller gebeurde trof je hem regelmatig, samen met zijn echtgenote Ine, op het terras bij het café tegenover de kerk. Dit was voor hem het ultieme genieten. Hij is 61 jaar geworden. 

Peter van der Luer kerstmarkt Wahlwiller
2008

29-12-2012

In verband met een aankomend onderzoek dat het kerkbestuur door de Stichting Restauratie Atelier Limburg laat uitvoeren staat er vandaag een artikel in het Limburgs Dagblad. Het onderzoek is vooral gericht op het loszittend stucwerk en de toestand van het muurschilderwerk. Gezien de culturele betekenis van het werk van Aad de Haas neemt de gemeente Gulpen- Wittem een deel van de kosten van het onderzoek voor haar rekening.