2011

Kroniek van Wahlwiller

01-01-2011
Het Wahlwiller Wijnfeest, dat voor de tweede keer genomineerd was voor de gemeentelijke ‘uitstralingsprijs’, ontving deze keer de hoofdprijs. Burgemeester Bas van den Tillaar reikte de prijs uit tijdens de nieuwjaarsreceptie in ontmoetingscentrum Timpaan.
Volgens jury is de stichting er in korte tijd in geslaagd om het wijnfeest tot ver buiten de gemeentegrenzen bekendheid te geven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-78.png

13-01-2011
Vandaag is de uitvaart en de crematie van Elly Thewissen Hoche.
Elly was op 12 februari 1948 geboren te Gulpen en na een slepende ziekte gestorven op 7 januari te Heerlen. Zij was de echtgenote van Jack Thewissen en een zeer gewaardeerde inwoonster van Wahlwiller.

21-01-2011
Op 17 januari is oud inwoonster van Wahlwiller Maria Hubertina Constantia Bröcheler Schoenmakers overleden. De uitvaart is op 21 januari in de kerk van Wahlwiller. Zij werd geboren op 3 november 1910 te Wijlre en overleed in het bejaardenhuis te Valkenburg. Maria was weduwe van Jean Leonard Leon Bröcheler en werd dus ruim 100 jaar oud.

30-01-2011
Het kerkbestuur organiseert een gezellige middag in de ‘Wilder Tref’ voor de vele vrijwilligers die zich verdienstelijk maken in en rondom de kerk. Er worden vele oude verhalen en herinneringen verteld die voor de nodige hilariteit zorgden.

04-02-2011
Franco Ackermans, dirigent van de Schola Cantorum Wahlwiller, is een van de leden van de Europese werkgroep die – op verzoek van het Tweede Vaticaans Concilie – onderzoek verricht naar de oudste handschriften van de gregoriaanse muzieknotaties.
Het jarenlange onderzoek heeft geresulteerd in het samenstellen van een eerste nieuw zangboek voor gregoriaanse zang, het ‘Graduale Novum’. Op 8 februari werd het boek gepresenteerd aan de paus. Tijdens een druk bezochte hoogmis zong de Schola Cantorum Wahlwiller als een van de eerste koren in Nederland en België op zondag 6 februari uit dit nieuwe gregoriaanse gezangboek.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-79.png

Eerste repetitie met het Graduale Novum op vrijdag 4 februari 2011

10-02-2011
Van het grote kerstspel van 19 december jl. is een DVD gemaakt en deze werd vandaag in de ‘Wilder Tref’ aan de vele vrijwilligers gepresenteerd. De voorzitster van Vocaal Ensemble Donna Voce, Marina Ploemen, bedankte iedereen voor de buitengewone inzet waardoor het kerstwagenspel een groot succes was geworden. Het werd een gezellige avond waar iedereen vol trots terug keek op een geweldig evenement.

19-02-2011
In de rubriek ‘UIT fietsen’ ging het Limburgs Dagblad op zoek naar verrassende routes in binnen- en buitenland. Vandaag was onze regio aan de beurt met het thema vechten tegen de wind rond Mechelen. De route loopt ook via Wahlwiller. Over het stukje route in Wahlwiller werd het volgende gepubliceerd:
Over een landweg fiets ik richting Wahlwiller. Meteen in het dorp aan de provinciale weg attendeert een bord op een fruitautomaat.
Geen gokapparaat, nee, deze automaat van de familie Frijns zit letterlijk vol met echt fruit. Met blauwe bessen om precies te zijn, in allerlei verschillende vormen. Er zit confituur, sap en uiteraard ook een bakje bessen bij. Leuke vondst.
De route laat me via de Kruisberg terug naar het plateau klimmen.

18, 19 en 20-02-2011
Het afgelopen weekend stond Wahlwiller in het teken van Carnaval.
Op vrijdag 18 februari traden na afloop van een geslaagde zitting prins Peter I en prinses Christine voor het voetlicht. Zij zijn geboren en getogen Maastrichtenaren en wonen sinds anderhalf jaar in Wahlwiller. Beiden zijn rasechte carnavalisten. Op zaterdag 19 februari was het de beurt aan de jeugd. Na een daverende zitting werd Kyra Frijnts geproclameerd tot jeugdprinses van de Boemelaire. Tijdens de carnaval werd zij bijgestaan door hofnar Mitch Senden. Vanwege het succes van vorig jaar werd op zondagmiddag de kienmiddag geprolongeerd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-80.png

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-81.png

 

02-03-2011
Basisscholen Partij en Wahlwiller: klas minder of fuseren? kopte het Limburgs Dagblad in een uitgebreid artikel over beide basisscholen.
Volgens prognoses loopt het aantal leerlingen op beide basisscholen de komende vier jaar met een kwart terug. Onderwijsstichting Innovo heeft zelf een voorkeur voor fusie, dat sluiting zal betekenen van de school in Partij. Daardoor ontstaat een nieuwe, levensvatbare school, aldus Van Beers. Instandhouding van beide scholen met inkrimping van het aantal klassen is slechts een oplossing voor de korte termijn, aldus Innovo.

23-03-2011
De Stichting Heemkunde Wahlwiller organiseert op deze dag een lezing met medewerking van geoloog dr. Martin Bless. De lezing wordt gehouden in restaurant ’t Klauwes en begint om 20.00 uur. Het thema van de lezing ging over de ijstijdjagers in Limburg c.a. 15.000 jaar geleden. Tijdens deze lezing ging Martin Bless op de vraag in of die verre familieleden primitieve wilden waren, zwarte schapen waar we liever niet over praten, of dat wij trots mogen zijn op hun plek in onze stamboom.
Zij werden geconfronteerd met voor onze begrippen extreme omstandigheden en vervolgens met klimaatveranderingen zonder weerga die een verwoestende uitwerking hadden op hun leefmilieu. Toch hebben zij die overleefd en hun genen aan ons doorgegeven. Het werd een druk bezochte en zeer interessante lezing.

28-03-2011
Gasterie d’r Troebedoer heeft vandaag voor goed haar deuren gesloten.
Hennie en Regina Knops die met eigen muziek de gasterie tot een succes hadden willen maken zijn hierin niet geslaagd. Na een jaar nemen zij afscheid van Wahlwiller.

03-04-2011
Enkele minuten voor de hoogmis van 11.00 uur bleek dat de deuren van de kerk nog gesloten waren en stonden alle bezoekers nog buiten.
Koster Johan Gusting was er niet en men vreesde het ergste. Na onderzoek bleek dat hij thuis plotseling overleden was. Johan Gusting was met hart en ziel met Wahlwiller verbonden. Voor vrijwel elke vereniging in Wahlwiller heeft hij zich ingezet. Het kerkje van Wahlwiller had een bijzondere plaats in zijn hart.
Met de rondleidingen in de kerk en zijn grote kennis betreffende het schilderwerk van Aad de Haas, dwong Johan veel respect en waardering af. Hij werd in 1974 benoemd als lid van het kerkbestuur en zou dit blijven doen tot 2003 en is dus 29 jaar lid geweest. Johan was nog een echte koster zoals het hoorde. Hij voelde zich verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud in de kerk en de verzorging van de diensten en heeft dit bijna 25 gedaan. Hij was er altijd voor iedereen.
Het was dan ook voor zijn grote verdiensten dat hem in 1998 de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice werd verleend.
Johan was geboren te Wahlwiller op 6 augustus 1941 en stierf te Wahlwiller op 2 april 2011. De uitvaart was op 6 april. Hij was weduwnaar van Leny Toorens.

18-04-2011
Het limburgs Dagblad publiceerde, onder de rubriek “voor het hekje” (op bezoek bij de Limburgse politierechter)
‘De Amstel Gold Case’. Aanleiding was het groeiende ongenoegen van de inwoners van het Heuvelland over het gedrag van de toerfietser die zich op de zaterdag vóór de Amstel Goldrace profwielrenner wanen.
Tot ergernis van een inwoner van Wahlwiller, die de Kruisberg opreed met de auto en maar niet langs de fietsers geraakte. Boven op de berg kwam het tot een aanvaring en de vuisten van een toerfietser lieten diepe deuken achter in de Wahlwillerse auto. Beiden werden voorgeleid bij de Limburgse politierechter.

22, 23,24 en 25-04-2011
Tijdens het paasweekeinde bezochten veel mensen de kerk van Wahlwiller. De bijzondere schilderingen en kruiswegstaties van Aad de Haas en de speciaal verzorgde diensten met gregoriaanse zang ervaren velen als een uniek moment van bezinning.
Op Goede Vrijdag verzorgden Marina Ploemen en Angelika Mulders, ondersteund door de prachtige gezangen van de Schola Cantorum Wahlwiller o.l.v. Franco Ackermans de kruiswegmeditatie om 15.00 uur.
Paaszondag zong de Schola een geheel gerestitueerde Paasmis uit het Graduale Novum.
Ook de gebedsdienst op paasmaandag, door Marina Ploemen en Sonja Knubben, werd druk bezocht.

02-05-2011
Frank en Monique Keijenberg uit Mechelen openen gasterij ‘I gen Durp’ (voorheen d’r’ Troebedoer). Wahlwiller is blij met de nieuwe uitbaters van het café tegenover de kerk. Voor Frank en Monique is het een geheel nieuwe uitdaging, zij zijn nieuwkomers in de horecabranche.

12-05-2011
Ook bij het Limburgs Dagblad toonde men interesse voor de nieuwe gasterij in Wahlwiller. Met grote letters stond boven het artikel: Tandartsassistente nu kroegbaas! Een mooi artikel met een prachtige foto maakte bekend dat het café in Wahlwiller weer open is.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-83.png

Monique Keijenberg, gastvrouw gasterij I gen Durp.

(Foto: Limburgs Dagblad)

05-06-2011
De achtste Wahlwillerdag werd wederom een succes. De dauwtrapwandeling onder leiding van Hub van Loo blijkt ieder jaar een geweldig begin van de dag. Met het uitgebreid ontbijtbuffet in gasterij I gen Durp had men een perfecte basis voor de rest van de dag. Het aantrekkelijke programma zorgde ervoor dat veel inwoners van Wahlwiller de festiviteiten bezochten. Dr. Martin Bless verzorgde in de middag een wandeling rond Wahlwiller en liet ons kennis maken met de nu nog aanwezige sporen van de ijstijd van 15.000 jaar geleden. Voor de kinderen was een zeer gevarieerd progamma samengesteld met spellen zoals: het rad van fortuin, blik werpen, djenga, ei de boules, houtbloknagelen etc.
Erwin Lennart presenteerde zijn nieuwe onderneming Limburgfoto, en mobile fotostudio waar de bezoeker zich in Limburgse klederdracht kan laten fotograferen.
De Stichting Heemkunde presenteerde onder grote belangstelling haar achtste jaarboek. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan dr. Martin Bless en zijn echtgenote Cristi Fernandez die ook een artikel in het jaarboek hadden verzorgd.

03-07-2011
Kermis betekent ook processie in het dorp. Vele inwoners waren al vroeg in de ochtend druk in de weer om de versieringen op tijd klaar te krijgen. De gelegenheidsdrumband kondigde de kerkmis en de bronk aan met het reveille om 7.00 uur. Het was prachtig weer met veel zon. In verband met een professiefeest bij de zusters van het Arnold Janssenklooster was de feestmis in de parochiekerk en vertrok de processie ook vanaf de kerk. De versieringen waren geweldig en de deelname aan de bronk lijkt ieder jaar te groeien. Het kamerschieten (7 kamers per rustaltaar) werd weer verzorgd door de schietgroep uit Wijlre.

11-07-2011
Vandaag was de officiële opening van gasterij I gen Durp. Op deze warme zomeravond ontvingen Frank, Monique, Femmy en Bo Keijenberg veel gasten die kwamen feliciteren met de opening van de gasterij. Het was enorm druk. Erg bijzonder was dat de schutterij St. Sebastianus uit Mechelen in vol ornaat naar Wahlwiller was gekomen om hun gewaardeerde leden, koning en koningin van 2010, Frank en Monique te feliciteren.

 

6 en 7 -08-2011
Voor de negen en veertigste keer werd een succesvolle Luikse Markt afgesloten. Het mooie weer en het gevarieerde aanbod bracht op beiden dagen veel bezoekers naar Wahlwiller.
De officiële opening werd op zaterdag 6 augustus om 11.00 uur verricht door de burgemeester van Gulpen-Wittem, drs. Bas van den Tillaar en de ex-wethouder en raadslid van de stad Luik, Jaen Pierre Goffin. De presentatie was in handen van Rijkel Groenveld.

23-08-2011
Het is lekker druk op de speelplaats van de basisschool in Wahlwiller. Dit schreef het Limburgs Dagblad in de krant van vandaag.
Omdat de basisschool in Partij is gesloten zijn veel leerlingen uit deze plaats het nieuwe schooljaar begonnen in de basisschool van Wahlwiller. Eigenlijk is hierdoor weer de oude situatie hersteld. Van oudsher is er altijd een school in Wahlwiller geweest waar de jeugd van Wahlwiller, Nijswiller en Partij lagereschool onderwijs genoten.
De school in Wahlwiller heeft ook een nieuwe naam en heet voortaan
De driesprong i.p.v St. Jozefschool Wahl en Nijswiller.

10-09-2011
Om 7.45 verzamelden zich 28 pelgrims aan de kerk van Wahlwiller voor de jaarlijkse Quirinus-pelgrimstocht. De weersvoorspelling beloofde zonnig en warm weer met een temperatuur van 28°C. De pelgrims werden met klokkengelui in Rott ontvangen en na een sfeervolle wegzendingsdienst werden de pelgrims getrakteerd op broodjes met spek en ei. De pelgrims begaven zich om half 10 op weg naar Wahlwiller. Het warme weer maakte de tocht extra zwaar maar desondanks waren er geen uitvallers. De sfeer in de groep was geweldig en men deelde samen met veel aandacht de ingeplande devotiemomenten. In Holset werden de pelgrims opgewacht door de deelnemers aan de korte pelgrimstocht en vervolgden samen de weg naar Wahlwiller. In de kerk van Wahlwiller was een mooie afsluiting en de zegen met de relikwie van Quirinus. Daarna was voor iedereen pelgrimssoep in gasterij I gen Durp.
Zelfs de krant ‘Eifeler Nachrichten’ besteedde, met een fraai artikel en foto, aandacht aan de pelgrims van Wahlwiller.

23-09-2011
Zoals in de meeste kerkdorpen de kerk voorzien is van een uurwerk, zo heeft de kerk van Wahlwiller er door de eeuwen heen nooit een gehad. En toch had Wahlwiller in september 2011 voor even een kerkklok.
Kastelein Frank Keijenberg, van gasterij I gen Durp, vond het toch maar niets dat er aan de kerk geen kerkklok was. In een joviale bui zei hij aan stamgast Jo Joha hier voor te zorgen en beloofde voor het einde van september een kerkklok aan de kerk van Wahlwiller.
Jo geloofde het niet en ging een weddenschap met de kastelein aan.
En zo gebeurde het dat kastelein Frank zijn grote keukenklok, die in de gasterij hangt, hoog aan de kerkmuur bevestigde. Een verwonderde Jo Joha zag de klok enige uren later aan de kerkmuur en wist dat hij de weddenschap verloren had. Voor even had de kerk van Wahlwiller een klok.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-84.png

24-09-2011
Transportbedrijf Van der Heijden parkeerde dit weekend zijn trucks op de Capucijnenweg. Daarmee probeerde René van de Heijden (directeur) onder het gemeentelijk verbod uit te komen om tussen 23.00 uur en 7.00 uur het parkeerterrein op- en af te rijden. De gemeente hanteerde een dwangsom van € 2500 per overtreding van het nachtelijk rijverbod. Vanaf de rijksweg tot aan het Arnold Janssenklooster stonden de vrachtwagens geparkeerd wat veel overlast bezorgde aan de verkeer op genoemde openbare weg.
Met een groot spandoek op de eerste vrachtauto excuseerde het vrachtbedrijf zich voor de noodgedwongen actie en bedankte de weggebruikers voor het begrip. Het Limburgs Dagblad en de regionale televisiezender L1 besteedden aandacht aan dit conflict.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-85.png

 

25-09-2011
Onder een stralende zon en een temperatuur van 25°C genoten weer veel bezoekers van het Wahlwiller Wijnfeest. De organisatie had weer gezorgd voor puike wijnen van verschillende wijngaarden. De prachtige zang van ‘die Moselsänger’ zorgde voor een gezellige sfeer waardoor de bezoekers bijzonder konden genieten van een unieke mix van zon, wijn en gezang.
De nieuwe wijnkoningin, Miranda Severijns, was het stralend middelpunt .

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-86.png

28-09-2011
‘Terug naar de oorsprong van het gregoriaans’ schreef het Limburgs Dagblad in een fraai artikel over dirigent Franco Ackermans en de Schola Cantorum Wahlwiller. Franco werkt als lid van een internationale werkgroep mee aan de verbetering van het gregoriaans. Zij zoeken naar de oorspronkelijke zangwijze van het gregoriaans en doen dit door verschillende vroeg- middeleeuwse handschriften met elkaar te vergelijken.
“Als je van die oude gezangen houdt, wil je ze ook zo authentiek mogelijk uitvoeren” aldus dirigent Franco Ackermans.

01 en 08-10-2011
Op de eerste twee zaterdagen van oktober werden de oude en verwilderde coniferen in de voortuin van de pastorie allemaal gerooid. Hub Pelzer, directeur van Houtindustrie Pelzer BV uit Wahlwiller, zaagde op deskundige wijze de hoge bomen. Een grote groep vrijwilligers uit Wahlwiller assisteerde en zorgde dat het groenafval meteen werd gesorteerd en afgevoerd. Het zicht op de mooie pastorie is weer helemaal vrij en maakt de entree van Wahlwiller nog fraaier.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-87.png

25-10-2011
Kun je nog van het leven genieten als je een kind verliest?
Brenda Pijls uit Wahlwiller en haar lotgenote Ellen-Petra Olde Damink
Hebben dit verdriet weten te overwinnen en starten met gespreksgroepen voor lotgenoten. De regionale media berichtten uitvoerig over dit geweldig initiatief.

29-10-2011
Het eerste Weihenstephaner Bierfest in gasterij I gen Durp was meteen een groot succes. Veel gezellige mensen, waarvan er velen in Lederhose of Dirndl gekleed waren, zorgden voor een geweldige sfeer.
Dit initiatief van Frank en Monique wordt zeker vervolgd.

06-11-2011
Hoe oud de gregoriaanse muziek ook mag zijn en hoezeer de traditie wordt vastgehouden door de Schola Cantorum Wahlwiller ook zij ontkomen niet aan de snelle vooruitgang van het digitale tijdperk waarin wij nu leven.
Koos van Hese (lid van de Schola) zong op deze zondag vanaf een Apple
Ipad de gezangen van de 32e zondag. Door de achteruitgang van het optisch vermogen van Koos werd het steeds moeilijker vanuit het gezangboek ‘Graduale Novum’ te zingen. De Apple Ipad is voor Koos een geweldige oplossing.

13-11-2011
Het was een topjaar voor de Heuvelland-wijn stond er te lezen in het zondagnieuws. Wim Hendriks, een van de drie wijnboeren van Wahlwiller, beaamde dit in het genoemde artikel. Het mooie voorjaar, de regen van juni tot augustus en het prachtige najaarsweer zorgde voor een topjaar wat de weersgesteldheid voor druiven betreft.
Zelfs de 40 jaar oude wijnstokken die dokter Jan Schepel uit Gulpen in 1970 heeft geplant hebben goede vrucht gedragen. Hendriks beheert sinds 1998 deze wijngaard.

03-12-2011
Kyra Frijnts uit Wahlwiller plaatste zich met het liedje “ich duik onger in de karnaval” voor de finale van het Kinger Vastelaovend Leedjesfestival
In twee voorrondes, op 23 november in Schaesberg en op 27 november in Horn, hadden 41 jonge artiesten alles uit de kast gehaald om een plaats in de grote KVL-finale te bemachtigen.
Kyra en nog tien andere finalisten zullen op 29 januari 2012 te Helden strijden voor de fel begeerde titel.

15-12-2011
Het NRC Handelsblad publiceerde een artikel over de kunstenaar Aad de Haas en met name zijn schilderingen en kruiswegstaties in de kerk van Wahlwiller. Aanleiding was een overzichtstentoonstelling geloof heimwee en liefde van Aad de Haas in Rotterdam. “Controversieel tegen wil en dank” zo schreef NRC correspondent Paul van der Steen. In het artikel werd nog eens benadrukt dat het schilderwerk van Aad de Haas in zijn algemeenheid niet begrepen werd. Vooral de affaire Wahlwiller kreeg veel aandacht.

20-12-2011
De gemeente Gulpen-Wittem stelde vorig jaar, na klachten over geluidsoverlast, een nachtelijk rijverbod in voor transportbedrijf Van der Heijden. De rechtbank concludeerde dat de gemeente onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom een volledig rijverbod in de nacht moet gelden. Verder heeft de gemeente er volgens de rechter geen rekening mee gehouden dat Van der Heijden al tientallen jaren op deze plek zit en door het rijverbod klanten zal kwijtraken. „Van een deugdelijke belangenafweging is dan ook geen sprake”, aldus de rechtbank. Van der Heijden is blij met deze uitspraak en liet weten de vrachtwagens rustig te laten wegrijden en ze bovendien zo te parkeren dat de buurt er weinig geluidsoverlast van ondervindt.

22-12-2011
Renate Rothbauer, dirigente van Vocaal Ensemble Donna Voce overhandigde haar ontslagbrief aan het bestuur van het koor.
Na een periode van 16 jaar concludeerde beiden partijen dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Renate leidde het koor zeer succesvol waardoor Vocaal Ensemble Donna Voce een bijzondere reputatie heeft opgebouwd. Op 27 december heeft zij het koor voor de laatste keer gedirigeerd.

28-12-2011
Op deze dag was de uitvaart en begrafenis van Arthur Mulders.
Hij werd geboren op 18 januari 1922 te Margraten en stierf op 21 december in het zorgcentrum Panhuys te Hulsberg.
Arthur Mulders woonde met zijn gezin vanaf 1955 in Wahlwiller en is er zeer actief geweest in het verenigingsleven. Hij was onder andere erelid van de Schola Cantorum Wahlwiller die tijdens de uitvaart de passende gregoriaanse gezangen gezongen heeft en hem mede begeleidde naar zijn laatste rustplaats.

31-12-2011
Jeanny de Pijper uit Wahlwiller ontving van het Limburgs Dagblad een ‘dankjewel pakket’. Tevens stond er een groot artikel in de krant over haar vrijwilligerswerk voor patiënten met kanker in hoofd en halsgebied. In al haar bescheidenheid ging zij akkoord met het krantenartikel alleen om meer aandacht te krijgen voor deze ziekte, Jarenlang werkte ze als sociaal verpleegkundige in het AzM te Maastricht. Toen haar baan werd wegbezuinigd ging ze gewoon door als vrijwilliger voor de patiëntenvereniging Klankbord en de Tweede stem. Een organisatie voor mensen zonder stembanden. Want het werk moet gedaan worden, vindt ze.

31-12-2011
De traditionele oudejaarswandeltocht was weer erg gezellig. Een groep van ongeveer 20 inwoners van Wahlwiller ging rond 14.00 uur op weg naar Mechelen om aldaar in café de Paardenstal onder het genot van een lekker pils het afgelopen jaar de revue te laten passeren en te toosten op het nieuwe jaar 2012. Door de aanhoudende motregen was het afsteken van vuurwerk en daarmee het wegknallen van het oude jaar geen succes.