2010

Marcel Ploemen

Kroniek van Wahlwiller 2010

01-01-2010
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Gulpen-Wittem maakte burgemeester Bas van den Tillaar de winnaar bekend van de uitstralingsprijs. Deze keer ging de eer naar De Kunstdagen Wittem. De Stichting Wahlwiller Wijnfeest, die ook genomineerd was, respecteerde de keuze van de jury en vond de nominatie een erkenning voor het wijnfeest in Wahlwiller.

12-01-2010
In tegenstelling tot de wereldwijde discussie over het opwarmen van de aarde, verrast koning winter ons met een echte ‘ouderwetse’ strenge winter met veel sneeuw. Voor de schooljeugd kan de pret niet op en worden de sleeën van stal gehaald of nieuwe gekocht. Wij beleven weer ouderwetse sneeuwpret.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Sleeën aan de basisschool

29-01-2010
Tijdens een druk bezochte en gezellige carnavalszitting werden Jo Senden en Patricia Moors geproclameerd tot prins en prinses van de Boemelaire van Wahlwiller. Voor het eerst werd de zitting op vrijdag georganiseerd en bleek meteen een succes te zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-1.png

30-01-2010
Tijdens de kinderzitting werd de scepter overgedragen aan prins Mitch Senden, zoon van de ‘grote’ prins. Prinses werd Nika Vluggen en hofnar Carlo Lennarts. De zitting werd bijzonder fijn gepresenteerd door Richard Frijns. Dat de kinderzitting van Wahlwiller erg in trek is in de regio bleek wel uit de enorme belangstelling.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2.png

05-02-2010
Vijf paarden breken uit een weiland in Wahlwiller en galopperen tussen het verkeer over de provinciale weg. Deze koptekst en een mooie foto van het gebeuren stond in de regiokrant van het Limburgs Dagblad van 6 februari. Journaliste Merel Visscher van het LD passeerde toevallig Wahlwiller via de provinciale weg. Zij alarmeerde het aankomend verkeer en voorkwam hiermee erger. De paarden werden, met enig tegenstribbelen, naar het weiland teruggebracht.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-3.png

Foto Limburgs Dagblad.

21-02-2010
In de nacht van 20 op 21 februari is er ingebroken in de schuurtjes op de wijngaarden van ’t Klauwes en Wittemer Wijngaard. Er is wat apparatuur en gereedschap ontvreemd. Het aggregaat van
’t Klauwes werd in een weiland teruggevonden. Een week later op 28 februari zijn de dieven teruggekomen om dit op te halen. Zij reden zich toen klem met de auto in het landweggetje en hebben alles moeten achtergelaten, inclusief de auto.

14-03-2009
Naar aanleiding rond het schandaal van het misbruik van kinderen in de katholieke internaten, scholen en opvanghuizen bood pastor Franssen voor aanvang van de hoogmis, plaatsvervangend excuus aan en betuigde medeleven aan de slachtoffers. Het vervult me met schaamte dat mensen die binnen de kerk een speciale opdracht te vervullen hebben, misbruik hebben gemaakt van hun positie en van het vertrouwen dat hun op grond daarvan is geschonken, aldus pastor Franssen.
De kerkgangers in Wahlwiller konden dit gebaar erg waarderen.

01-04-2010
Op Witte donderdag werd er na de feestmis van 19.00 uur in eetcafé de Verwondering weer koffie en een brood gedeeld met de bezoekers, ter gedachtenis van de instelling van de Eucharistie. Emeritus pastoor Janssen uit Epen verzorgde een indrukwekkend openingsgebed en memoreerde ook aan het schandaal van het misbruik van de priesters in de katholieke kerk.

02-04-2010
Vele bezoekers kwamen naar de kerk van Wahlwiller om Goede Vrijdag te beleven met de schilderingen en kruiswegstaties van Aad de Haas. Marina Ploemen en Angelika Mulders vertelden om 15.00 uur op indringende wijze het lijdensverhaal van Jezus. De muzikale begeleiding werd verzorgd door de Schola Cantorum Wahlwiller o.l.v. Franco Ackermans.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-4.png

Statie 13 geschilderd door Aad de Haas in de Cunibertuskerk (foto Henk Geraedts)

04-04-2010
Ondanks alle negatieve publiciteit rond de katholieke kerk zong de Schola Cantorum op Paaszondag in een overvolle kerk de mooie gregoriaanse Paasgezangen. Vele bezoekers waren erg onder de indruk.

30-04-2010
Hans Slijpen van Eetcafé De Verwondering neemt afscheid van zijn vaste klanten. Na 7 jaar succesvolle exploitatie van het eetcafé is Hans erg gewaardeerd in Wahlwiller. Hij was een correcte, gezellige en begrijpende gastheer. Het café is nu verhuurd aan Regina Kemp en Hennie Knops.

07-05-2010
Auto’s negeren 50-km op rijksweg in Wahlwiller. Zo opent de regiokrant van het Limburgs dagblad en De Limburger. Ondanks de komremmers bij de entrees van de bebouwde kom van Wahlwiller wordt er op de rijksweg nog altijd te hard gereden.
Vooralsnog zal er strenger op de snelheid worden gecontroleerd.

07-05-2010
Regina Kemp en Hennie Knops openen gasterie d’r Troebedoer (voorheen de Verwondering). Beiden zijn in de muziekwereld werkzaam geweest, Regina als zangeres en Hennie als gitarist.
Dit komt ook duidelijk tot uiting in het concept van d’r Troebedoer. Op het muziekpodium in de gasterie laten zij tijdens de opening de gasten genieten van hun muzikale kwaliteiten.
De vele bezoekers zorgen voor een warm welkom!

11-05-2010
Naar aanleiding van de vooraankondiging van het jaarboek 2010 werd de interesse gewekt van het Limburgs Dagblad voor het oude gereedschap dat de Heemkunde heeft vergaard.
‘Een eigen schatkamer voor Wahlwiller’ is de kop van het artikel in de krant. Journaliste Merel Visscher publiceerde een mooi artikel waarin de plannen van de heemkunde worden belicht.
Hub Franssen en Marcel Ploemen poseren op de foto met de oude gerestaureerde ploeg tussen een gedeelte van de collectie landbouwwerktuigen.

06-06-2010
Vandaag overleed op 103 jarige leeftijd mevrouw Lucia Hildegard Kicken – Lefarth. Zij was de oudste inwoonster van Wahlwiller en heeft vele jaren, met haar gezin, gewoond aan de Rijksweg naast houthandel Pelzer. Mevrouw Kicken was geboren op 15 december 1906 te Barmen (Duitsland). Zij woonde bij haar overlijden reeds enkele jaren in een verzorgingstehuis te Heythuysen waar ook een dochter van haar werkzaam is. De uitvaart vond plaats op zaterdag 12 juni in de H. Cunibertuskerk van Wahlwiller. Mevrouw Kicken is aansluitend begraven op het kerkhof aldaar.

13-06-2010
Het is kermis in Wahlwiller en veel inwoners zijn al vroeg bezig met het versieren van de straten. De gelegenheidsdrumband kondigt de ‘bronk’ aan met een rondgang in het dorp tijdens de reveille. Het weer is prachtig (25° C) en om 9.00 uur is er de feestmis in de voortuin bij de zusters van het Arnold Janssenklooster. Voorganger is pastor Franssen en lector Marina Ploemen. De deelname van de inwoners van Wahlwiller aan de bronk is geweldig en de versieringen van bloemen op het wegdek zijn talrijk en prachtig. Het kamerschieten (7 kamers per rustaltaar) wordt verzorgd door de schietgroep uit Wijlre. De rustaltaren zijn wederom bij ’t Klauwes, plein Aad de Haasstraat, Beeklaan en hoeve Lanterne. Een uitzonderlijk geslaagde bronk!!

27-06-2010
Vandaag is het Wahlwillerdag, een dag van en voor ons dorp. Zo’n 25 personen staan om 7.00 uur voor gasterie D’r Troebedoer om onder leiding van Hub van Loo te beginnen aan de dauwtrapwandeling. Hub heeft weer een mooie wandeling uitgestippeld met tal van bezienswaar¬dig¬heden die de schitterende natuur van het Heuvelland te bieden heeft. Ondertussen wordt voor de kerk de weg afgezet en de tenten en Stehtischen opgebouwd. Als de wandelaars om half elf aanschuiven voor het heerlijke ontbijt is alles en iedereen klaar voor wat komen gaat.
Het prachtige weer zorgt ervoor dat na de mis de presentatie van het zevende jaarboek van de heemkundevereniging voor het eerst in de openlucht kan plaatsvinden. Jos Weijkamp heeft zich goed in het boekje verdiept. Met kennis van zaken en veel humor weet hij de inhoud ervan te onthullen. Het eerste exemplaar wordt overhandigt aan Hans Snellen. Hans, die al meer dan 40 jaar in het dorp woont heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt door een oude ploeg te restaureren, de oudste akte van het dorp in te lijsten en schitterende expositiepanelen te maken waarop historische foto’s worden geëxposeerd . Vóór deze foto’s is het de hele dag een gezellige drukte. Tot nog toe onbekende personen krijgen plotseling een naam die wordt opgetekend.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-5.png

Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Hans Snellen.

(Foto: J.van Steenis.)

De sfeer is perfect, niet alleen door het prachtige weer maar ook door de stands van Daniëlle en Joop Hodiamont met streekproducten, Godfried den Biesen met glas-in-loodwerk, zijn broer Alwin met de suikerspin, Leny van Bavel en Wim Hendriks met de Wahlwiller wijnen en Angèle Heuts met het gretig aftrek vindende ‘broodje-worst’. Er is zelfs een heuse kermis, zij het in miniformaat maar wel zelf ontworpen en in elkaar gezet door een inwoner van ons dorp. Het is een dag van het dorp waaraan ook oud-inwoners in groten getale meedoen. Het is weer een geslaagde gezellige dag in Wahlwiller. Wat ook blijkt uit een groot artikel en een fraaie foto in het Limburgs Dagblad van maandag 28-06.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-6.png

Achter de tafel Vlnr Rijkel Groenveld, Toos Spaubeek,

Anneke Ridder en Hub Pelzer.

15-07-2010
In de regiokrant van het Limburgs Dagblad staat vandaag Wahlwillernaar Dan Lumey met een prachtige foto en een aankondiging van zijn ‘one man show’ op 18 november van dit jaar in de schouwburg te Heerlen. Clown maakt zijn droom waar, zo kopt het artikel in de krant. Twee jaar schreef Dan aan de teksten, liederen en gedichten.
De titel van de show is, Op plaatstaal bloeien rozen. De 1100 stoelen in de schouwburg zijn nagenoeg uitverkocht en Wahlwiller kijkt uit naar de show van Dan waar hij zijn hele leven van gedroomd heeft.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-7.png

Dan Lumey. (Foto Limburgs Dagblad.)

05-08-2010
‘Wespennest in Wahlwiller’ vermeldt de regiokrant van het Limburgs Dagblad. Een uitgebreid artikel over een geschil tussen transportbedrijf Van der Heijden en een bewoner aan de overkant van de Rijksweg. De geluidsoverlast lijkt het probleem te zijn. Het transportbedrijf zegt aan alle normen te voldoen.

06-08-2010
Onder begeleiding van werknemers en oud werknemers is Sjeng van der Heijden, op 89 jarige leeftijd, naar zijn laatste rustplaats gebracht. De kist met het stoffelijk overschot, van de oud-directeur van het gelijknamige transportbedrijf te Wahlwiller, werd in de laadbak van een Chevrolet uit 1931 naar de H. Cunibertuskerk gereden door zijn zoon René.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-8.png

De oude Chevrolet met de lijkkist. (Foto: J.v.Steenis.)

07 en 08-08-2010
Eerste weekend van augustus is traditioneel het weekend van de Luikse Markt te Wahlwiller. Bij een gezellige drukte werd de 48e markt op zaterdag geopend door demissionair minister van economische zaken Maria van de Hoeven. Tevens was er ook een delegatie van de stad Luik present om de verbondenheid tussen de twee plaatsen te bevestigen. Ondanks het onzekere weer kwamen wederom veel bezoekers naar Wahlwiller.
Voor het eerst was de Stichting Heemkunde Wahlwiller aanwezig op de Luikse Markt. Zij vertoonde een uitgebreide fotopresentatie van de schoolklassen van weleer. Mensen die zich herkenden op de schoolfoto konden hun naam invullen bij het betreffende silhouet. De belangstelling voor de foto’s was enorm en de heemkunde verheugt zich op de vele namen die zijn ingevuld. Ook de verkoop van de jaarboeken verliep uitermate goed. De gerestaureerde aardappelploeg had veel aandacht.
Een succesvolle Luikse markt voor iedereen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-10.png

Demissionair minister van economische zaken Maria

van der Hoeven. (Foto: John van Steenis)

04-09-2010
De parochie organiseerde voor de vierde keer de Quirinus-pelgrimstocht van Rott (Eifel) naar Wahlwiller. Na een korte wegzendingdienst door Hans-Georg Schornstein, Pfarrer van Rott en na en hartelijke traktatie op brood met spek en ei begonnen de 28 pelgrims aan de 30 km tocht naar Wahlwiller. Na wat ochtendmist werd het een zonovergoten dag.
Bij de kleine Quirinuswandeling van Wahlwiller naar Holset en terug waren 19 deelnemers. Na terugkomst in de kerk van Wahlwiller werden de pelgrims ontvangen door Pastoor Reijnen, die tot slot de mogelijkheid bood de relikwie van de heilige Quirinus te vereren. Alle ingrediënten waren die dag aanwezig om de organisatie geslaagd te noemen. In restaurant Viva Lanterne wachtte de pelgrims een smakelijke pelgrimssoep met brood.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-11.png

‘Pelgrims’ onderweg (foto Jos Weijkamp)

16-09-2010
Vandaag bezochten burgemeester drs. A.R.B. van den Tillaar en de raadsleden, Wahlwiller. ‘s avonds werd namelijk het informatiebord op de parkeerplaats in gebruik genomen.
Dit gebeurde door de regerend wijnkoningin Sonja Paffen, de burgemeester en Dieneke Schepel, de beschermvrouw van het wijnfeest. Op het bord staan bezienswaardigheden en evenementen van Wahlwiller.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-9.png

De onthulling van het informatiebord. (Foto: J. van Steenis.)

26-09-2010
Het is weer wijnfeest in Wahlwiller. Na een de hoogmis om 11.00 uur in de Cunibertuskerk, gaat het bekende wijnfeest van start. De ‘wijnfeest-express’ zal gedurende de hele middag bezoekers naar de wijnberg brengen.
In de feesttent, bij de wijngaarden, laten diverse amateur-wijnboeren hun zelfgemaakte wijnen proeven. Daarnaast kunnen de bezoekers terecht bij het huisbuffet voor een kopje koffie of fris en de met zorg geselecteerde huiswijnen.
Rond 14.00 uur arriveerde Jo Thewissen (bestuurslid) met de nieuwe wijnkoningin Diana Vluggen.
Ondanks het minder fraaie weer werd het een gezellige happening.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-12.png

Wijnkoningin Diana Vluggen. (Foto: J.van Steenis.)

18-11-2010
De droom van Dan Lumey uit Wahlwiller werd werkelijkheid.
‘s avonds om 20.00 uur stond Dan op de Bühne van een uitverkochte Rabozaal van Theater Heerlen. De productie met als titel ‘op plaatstaal bloeien rozen’ verraste de bezoeker met vele sketches, liedjes en gedichten geschreven door de artiest zelf. Na de show werd nog gezellig nagepraat in het DSM-theatercafé van Theater Heerlen.

11 en 12-09-2010
25 jaar Vocaal Ensemble Donna Voce werd dit weekend in stijl gevierd. Het feestweekend begon op zaterdagavond met de huldiging van de jubilarissen en een feestavond in restaurant Les Aromes te Wahlwiller. Op zondagmorgen begon de feestmis om 11.00 uur in de H. Cunibertuskerk waarna om 13.00 uur de receptie volgde in restaurant ’t Klauwes.
Voor een uitvoerige beschrijving zie elders in dit boek.

19-12-2010
In het kader van het jubileumjaar van VE Donna Voce werd een unieke kersthappening georganiseerd.
Er werd een kerstwagenspel opgevoerd vanaf restaurant ’t Klauwes naar Viva Lanterne en terug naar de kerk. Het kerstconcert in de H. Cunibertuskerk werd verzorgd door Vocaal Ensemble Donna Voce en bariton John Bröcheler.
Voor een uitvoerige beschrijving zie elders in dit boek.

31-12-2010
Traditioneel werd het jaar afgesloten met de oudejaarswandeling naar café “de paardestal” in Mechelen. Halverwege de wandeling werd vuurwerk afgestoken om symbolisch het oude jaar weg te knallen. Aangekomen bij John Meens van genoemd café werd er aardig gedronken en zat de feeststemming er meteen in. Er werd zodanig gefeest dat de deelnemers niet meer op eigen kracht naar huis konden lopen en Odille Direcks iedereen veilig met de auto naar huis heeft gebracht. Of iedereen de jaarwisseling bewust heeft beleeft valt te betwijfelen. Op naar 2011.